Nieuws(brief)

Schrijf je onder de tekst in voor onze nieuwsbrief!
 

Hart van Zutphen | Nieuwsbrief juni 2020

 

Na het genomen hebben van de voorzorgsmaatregelen zijn we weer werkzaam in ons pand! We hebben waar mogelijk online gewerkt en zijn blij nu ook onze diensten weer op de IJsselkade te kunnen aanbieden.

In deze nieuwsbrief vertelt Nico Vlaar, de initiatiefnemer van de IJsselkade 8 over hoe het begon. Zoals je zal lezen neemt hij afscheid van deze werkplek maar zullen we verbonden blijven. We bedanken Nico voor zijn prachtige initiatief en inzet voor Hart van Zutphen!

We hebben een prachtige nieuwe expositie van kunstwerken van Sylvia Cieremans die het bekijken zeker waard is! Lees hieronder haar verhaal.

Verder geeft Hans Schut een gongsessie, vertelt Nelleke Dillema over het FODMAP dieet, geeft Marline Schreuder een online workshop voor zwangeren en jonge ouders, en heeft Stefan Schoenmacker een artikeltje geschreven over “kromgroei en houtrot”.

Hartelijke groet,

Hart van Zutphen


Nico Vlaar: Het ontstaan van Hart van Zutphen op de IJsselkade

 

 

Ik had al heel lang het idee dat er een plek in het centrum van Zutphen moest komen, waar diverse disciplines op het gebied van bewustwording en complementaire gezondheidszorg bij en met elkaar werkzaam zouden zijn. Noem het maar een droom of een drive.

In 2008 mocht ik samen met heel veel andere vrijwilligers het festival “De Ontmoeting” in Zutphen organiseren. Een vijfdaagse happening met lezingen van verschillende vertegenwoordigers van spirituele richtingen, kunst, muziek, dans en nog vele andere activiteiten door de hele stad heen. In de Walburgkerk werd b.v. gedurende die 5 dagen een zandmandala gelegd die op het eind van het festival ritueel uitgestrooid werd in de IJssel. Dit moment kun je op de foto zien die onder aan de trap op de IJsselkade hangt.

Dit festival bleek achteraf ook de start te zijn om mijn droom te kunnen realiseren. Ik ontmoette daar Jan van Overhagen. Hij was één van de bezoekers en toen we in gesprek kwamen, kwam mijn droom naar voren en hij gaf aan dat we onze krachten zouden kunnen bundelen. Het bleek dat zijn bedrijf zich bezig hield met vastgoed beheer en ook kon investeren in nieuw vastgoed. 1 + 1 zou 3 worden.

Vanaf dat moment hebben we vele panden bekeken en uiteindelijk werd het IJsselkade 8. Nu prachtig gerenoveerd en het is een “krachtplek” in het centrum van Zutphen met het stromende water van de IJssel aan de voorkant.

Ik heb daar zelf 3 jaar mijn praktijk gehad en er heerlijk mijn werk kunnen doen. Daarnaast heb ik ook mogen meewerken om de vereniging Hart van Zutphen te laten groeien.

Begin dit jaar heb ik besloten om te stoppen met mijn werk op de IJsselkade, omdat ik meer privé tijd wilde hebben en mijn droom de vrije loop wilde geven. Het werk rondom Hart van Zutphen wordt nu breed gedragen. Ik blijf natuurlijk wel verbonden met die prachtige plek en blijf sessies geven, maar doe dat thuis waar ik een fijne ruimte heb om mensen te ontvangen.

Ik wens iedereen mooie ervaringen en inzichten op de IJsselkade.

Nico Vlaar - www.aumra.nl - 06 22080921

 


Sylvia Cieremans, geboren in Suriname (1970)

 

Natuurmens met passie om te creëren. In het verleden met groepen kinderen, volwassenen en verstandelijk beperkte mensen gewerkt als begeleider en/ of docent. Vele creatieve cursussen verzorgd met leem en klei. De naam ‘leemvrouw’ kreeg ze jaren geleden van een vriendin die haar passie voor leem en klei zag.

De hang om meer zelf te creëren werd door de jaren heen steeds groter. Na haar ‘back-to-my-roots-reis’ in 2017 werd haar missie om kosmische informatie door te geven helder. Deze informatie in de vorm van energetische trillingsfrequenties en Heilige Geometrie wordt verwerkt in haar tekeningen, leemschilderijen en kleiwerk.

Wanneer de kijker alleen met fysieke ogen naar het werk kijkt, ziet diegene de details en verfijning. Maar er zijn meerdere dimensies te beleven aan dit werk. De uitstraling van het werk kan soms aanvoelen als een ‘aanraking’ en kan herinneringen naar boven halen. Wanneer de kijker zich afstemt, oftewel met zijn of haar hele wezen zich verbindt met dit werk, kan er een download van energetische informatie plaats vinden in het persoonlijke energiesysteem. Dit draagt bij aan heling en groei.

“Wanneer mijn hoofd ontspannen is en mijn voeten stevig op de aarde staan, maak ik de meest vervullende creaties. Dan voel ik me verbonden met een onuitputtelijke stroom van energie en inspiratie. Deze ‘uitlijning’ ontstaat niet vanzelf. Het is belangrijk om me bewust te zijn van mijn energieveld; de energetische ruimte om mij heen. Door meditatie, maar ook door regelmatig alleen de natuur in te gaan, maak ik mijn energetische ruimte schoon, dat wil zeggen vrij van energie van anderen. Vervolgens stel ik me open voor nieuwe inspiratie en volg de ingevingen die ik krijg.”

Tot en met 30 oktober 2020 hangt mijn werk met als overkoepeld thema ‘Ohm’ in de openbare ruimtes en ruimte B3. De klank ‘Ohm’ staat symbool voor ‘De bron’.

Van harte welkom om te komen kijken en ervaren.

www.leemvrouw.nl

 

 

 


Ervaar de helende werking van de Gong

Gongsessie met Hans Schut

Een hoofd zonder gedachten, een ontspannen lichaam, nieuwe inzichten, contact met je gevoel, emoties loslaten. Dat is de weldadige werking van de klanken van de gong. Een gongsessie meemaken is vaak een hele belevenis die diepe indruk op ons kan maken.

Het levende geluid van de gong is pure, helende energie en dat doet iets met ons. De harmonieuze klanken resoneren met ons lichaam, onze geest en onze ziel. Dat horen we en dat voelen we. Onze gedachten komen tot rust, we worden stil van binnen en we gaan voelen. Op die manier maken we ruimte voor ontspanning, bewustwording en transformatie.

Bij veel mensen roept het gong-geluid emoties van ontroering, herkenning en liefde op. En het komt ook voor dat we ons op een zachte manier bewust worden van oude emoties, die we mogen gaan loslaten. Als dat zich aandient laten we dat gewoon gebeuren, terwijl we rustig blijven door-ademen.

De gongsessie in ’t Hart va Zutphen duurt ongeveer drie kwartier, waarbij we ontspannen liggen op de grond (matje meenemen). Na de sessie nemen we even rustig de tijd om weer ‘te landen’ en ervaringen uit te wisselen of vragen te stellen als daar behoefte aan is. Hans kan een toelichting geven op een eventueel groepsthema, als dat in het gongsspel naar voren is gekomen.

Na afloop van de sessie is er voor de liefhebbers nog een kopje thee en kunnen we samen nog wat ontspannen napraten. En dan weer lekker naar buiten! Pootjes op de grond. Wind en regen om ons hoofd, als we geluk hebben. Frisse lucht in onze longen. Ah, heerlijk!

Praktische informatie:

Datum: zondagmiddag 5 juli 2020

Tijd: 12.30 u – ca. 15.00 u (zaal open 12.00 u)

Kosten: € 20,- bij binnenkomst contant te voldoen

Maximum aantal deelnemers: 8 (bij meer aanmeldingen organiseren we meerdere sessies)

Aanmelden bij info AT hartvanzutphen DOT nl

Kleding: draag makkelijk zittende kleding

Matje: neem een comfortabel matje en/of dekentje mee om lekker ontspannen te kunnen liggen

Over Hans:

Hans geeft resonantiebehandelingen met behulp van zijn gongs. Deze gongbehandelingen zijn ‘next level’ voor mensen die bewust werk willen maken van hun persoonlijke ontwikkeling. Hans is dit pad zelf ook voluit aangegaan en heeft aan den lijve een flinke transformatie doorgemaakt. In de loop van enkele decennia ontwikkelde hij zich van techneut in loondienst via zelfstandig organisatieadviseur naar soundhealer. Een van zijn toekomstdromen is om soundhealing naar organisaties te brengen.

Ruim vier jaar geleden ontdekte Hans dat hij van nature in staat is diepgaande en hoogfrequente behandelingen te geven met behulp van de sonore en serene klanken van zijn gongs. Dat was het begin van een veelbewogen groeiperiode.

Tijdens het spelen wordt Hans één met het geluid en ontvangt hij informatie waarmee hij gericht kan inspelen op de persoonlijke thema’s van zijn cliënten. Zij voelen zich door zijn gong-geluid liefdevol begeleid en omarmd. Want je wordt gezien, begrepen en oprecht geholpen. Dit is zo fijn en heilzaam, dat er veel spanning of emoties van je af kunnen vallen, waardoor er ruimte komt voor ontspanning, bewustwording en transformatie. Voor meer informatie kijk op: www.raesonans.nl

www.raesonans.nl hans AT raesonans DOT nl 06 17 56 56 92

 


Nelleke Dillema: Het FODMAP dieet

 

Heb je Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)?

Heb je het vermoeden dat je klachten door het eten van bepaalde voedingsmiddelen wordt veroorzaakt? Bijvoorbeeld door uien of prei, door appels of peren of een beker melk?

In Nederland heeft ongeveer 10% van de mensen de diagnose PDS. Om te onderzoeken of je klachten worden veroorzaakt door voeding zou je het FODMAP-dieet kunnen doen. Dit is een in Australië ontwikkeld eliminatie-provocatie-dieet. In de praktijk blijkt dat PDS-klachten met dit dieet afnemen of zelfs verdwijnen.

Hoe werkt het FODMAP-dieet?

De letters staan voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen.

Bij dit dieet draait het om koolhydraten (een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) in de voeding. Niet alle koolhydraten zijn even goed te verteren. Een slechte vertering van koolhydraten gaat gepaard met gasvorming.

Onvolledig verteerde koolhydraten zijn ‘fastfood’ voor de miljoenen bacteriën die in onze darmen leven. Zij smullen ervan en hierbij ontstaan gassen die tot buikklachten kunnen leiden zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn.

Bij sommige mensen veroorzaken de gevormde gassen verstoppingsklachten (obstipatie) bij anderen leiden de onvolledig verteerde koolhydraten juist tot diarree. Door bepaalde soorten koolhydraten te laten staan, zullen deze klachten afnemen. De koolhydraten die de boosdoener zijn hebben één ding gemeen: ze zijn rijk aan zogenaamde FODMAP’s.

Het principe van het dieet is: schrap de FODMAP-rijke koolhydraten vier tot zes weken van het menu zodat je buik tot rust kan komen. Daarna worden de groepen

voedingsmiddelen stap voor stap weer ingevoerd en krijg je zicht op waar je darmen overgevoelig voor zijn.

Ik kan je als natuurdiëtist ondersteunen bij het volgen van dit dieet en bij het weer invoeren van de voedingsmiddelen.

http://www.natuurdietist.net/touch-of-matrix/ - info AT natuurdietist DOT net – 06 48399930

 


Marline Schreuder Online Workshop Een Ontspannen Start:

Online Workshop Een Ontspannen Start: 3 juli om 12.00u en 5 juli om 15.00u.

Je wil je kindje een warm welkom op aarde geven. Je verlangt naar een ontspannen bevalling en een vredige geboorte. Je wil er alles aan doen om je kind een fijn leven te geven. Maar je komt ook onzekerheid tegen. Doe ik het wel goed? Tijdens de zwangerschap en als jonge moeder of vader voel je je extra kwetsbaar. Onverwacht kunnen onverwerkte emoties als angst en verdriet uit je eigen kindertijd of rond een eerdere bevalling naar boven komen.

In deze online workshop (voor vaders en moeders die een kindje verwachten of die al ouders zijn) leer je wat jij kan doen voor jezelf en voor je kind om samen een ontspannen start te maken en om ontspannen op te voeden. Je leert op jezelf te vertrouwen en naar je intuïtie te luisteren. Je ontdekt wat jij nodig hebt om goed in je vel te zitten als ouder.

Verder vertelt Marline Schreuder over de achtergrond en helende werking van het liedje Lief Mooi Kindje dat zij schreef. Een prachtig liedje om je kind een warm welkom te geven, te troosten en gerust te stellen. Zie: https://www.praktijkdewittesteen.nl/lief-mooi-kindje.

Opgeven via info AT praktijkdewittesteen DOT nl

 

www.praktijkdewittesteen.nl - info AT praktijkdewittesteen DOT nl - 0575-493790


Stefan Schoenmacker: Kromgroei

Ik loop sinds het uitbreken van DE crisis elke dag zeker twee uur door het bos, dus ik heb al heel wat bomen voorbij zien komen, en zij mij. Ik heb er veel van geleerd, en wat bomen betreft maak je me niets meer wijs. Wat me opvalt is dat er veel kromgegroeide exemplaren staan, maar ook bomen met S-vormige takken, met stammen die rare kronkels maken of bomen die hartstikke scheef zijn gegroeid. Wat ik jammer vind is dat ze niet mooi recht naar boven gaan, naar het licht. Dat is toch

wat ze altijd het liefste willen? Het idee kwam dan ook bij me op om het boomleed te verlichten door daar therapieën op los te laten. Geen gezicht, zo’n rommelig bos.

Scheef gegroeide bomen kunnen we weer recht duwen. Natuurlijk knappen er daar een aantal op af, maar uiteindelijk moeten ze wel verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen levensgeluk. Pamperen is uit den boze en ‘fier rechtop’ is het devies.

Een alternatief is om middels een Boom Bio-energetische Analyse te kijken of de veelvoorkomende gekronkelde tak een SM structuur heeft. Dan zagen we de S-bocht er uit en spijkeren die omgekeerd vast zodat de tak weer lijnrecht omhoog zijn levensweg kan vervolgen.

Bomen hebben vaak ook veel ellendige jaren achter de rug. Dat kun je zien aan de soort jaarringen als je de stam doorzaagt. Misschien zou je een aantal van die ellendige jaarringen er uit weg kunnen snijden met behulp van een Boom Wortel Kanaal Behandeling. De zaak ligt nu toch open. Omdat dit een heftig diepte proces is, is nazorg op zijn plaats. Goede opties zijn Boom Knuffelen of Wandeltak Coaching, waarmee we ook nog en-passant het Lege Vogelnest Syndroom mee kunnen nemen.

Wat absurd.

Ja. Toch is dat wat velen in feite doen. Therapeuteren vanuit het idee dat er iets verholpen moet worden omdat er iets niet goed met je is. De zaak fixen. Maar er is helemaal niets mis met jou. De zogenaamde scheefstand en kromgroei zijn jouw levenskansen en ze zijn de beste pogingen om gehoor te geven aan de roep om naar het licht te groeien. Je jaarringen vormen jouw unieke en wijze persoonlijkheid. Je mag er helemaal zijn, ongeacht - of dankzij - de manier waarop jouw leven groeit. Juist het waanidee dat je niet goed genoeg, niet sterk genoeg, niet slim genoeg bent zorgt voor houtrot, niet de realiteit van wie of wat je nu bent. Die is perfect zoals die is.

Mij maak je niets meer wijs, want ik heb tijdens mijn wandelingen nog nooit een boom de grond in zien groeien, ondanks dat ik soms de indruk krijg dat sommigen er hun uiterste best voor doen. Uiteindelijk groeit álles naar het licht, of het nu linksom, rechtsom, rechtstreeks of via omwegen gaat omdat er gedeald moet worden met obstakels en belemmeringen in het leven. Je bent geliefd. Het licht wil jou. Of je nou een boom bent of iets anders.

Weten hoe je houtrot kunt voorkomen? Kijk dan eens op

www.zinzichttraining.nl/cursussen/Grote-Goedheid

www.zinzichttraining.nl - info@zinzichttraining – 06 12170725


Alle informatie over het aanbod van Hart van Zutphen vind je op www.hartvanzutphen.nl. Wil je op de hoogte blijven of ervaringen delen, volg ons dan ook op Facebook en Linkedin

Warme groet en wie weet tot ziens,

Hart van Zutphen


 

Nieuwsbrief
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Hart van Zutphen

IJsselkade 8
Zutphen

info AT hartvanzutphen DOT nl